De kerkenraad vindt het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt in de gemeente. Daarom heeft de kerkenraad een vertrouwenscommissie aangesteld. Deze commissie biedt gemeenteleden de mogelijkheid om in vertrouwen te praten over machtsmisbruik en/of seksueel grensoverschrijdend gedrag.
De commissie bestaat uit een viertal leden, waarvan er drie als vertrouwenspersoon zullen optreden. Zij bieden een luisterend oor en staan naast het gemeentelid dat contact met hen heeft opgenomen. Zij geven ondersteuning en afhankelijk van uw/jouw melding adviseren zij over een eventueel vervolgtraject.
Daarnaast heeft de vertrouwenscommissie ook de taak om preventief beleid vorm te geven, waardoor misbruik kan worden voorkomen. Dit gebeurt onder andere door het geven van voorlichting en het benoemen van mogelijke risico’s bij het jeugd- en verenigingswerk in onze gemeente. Ook willen zij samen met de leidinggevenden van de verenigingen omgangregels en een gedragscode opstellen. De eerste ontmoeting met de leiding van de diverse verenigingen heeft hiervoor inmiddels plaatsgevonden Het komende seizoen zal het e.e.a. verder worden uitgewerkt.
De leden van de commissie hebben de cursus voor vertrouwenspersonen gevolgd. Zij hebben geheimhouding beloofd en overleggen alleen met anderen nadat u/jij daarvoor toestemming hebt gegeven. Informatie die je met hen deelt is veilig bij hen en wordt zonder uw/ jouw toestemming niet met anderen gedeeld. Ook niet met familie of kerkenraad.
In navolging van de regels van de landelijke kerk moeten ambtsdragers, mensen met pastorale taken, vrijwilligers die werken met jeugd en kwetsbare groepen en de vertrouwenspersonen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen. Op dit moment vindt hierover afstemming plaats met het Agentschap CIBG.
De Hervormde Kerk in Waarder wil een veilige plek zijn voor iedereen. Toch is het niet vanzelfsprekend dat zij dat is. Daarom heeft de kerkenraad een commissie benoemd waarvan een drietal leden als vertrouwenspersoon optreedt.
Bij de vertrouwenspersonen kun je terecht voor vragen/meldingen rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag of vermoedens hiervan. Ook in pastorale situaties kan misbruik of grensoverschrijdend gedrag voorkomen.
Het is allereerst de taak van een vertrouwenspersoon om te luisteren naar het verhaal dat je wilt vertellen en aandacht te geven aan de signalen die je afgeeft. Na een gesprek wordt, samen met jou, gezocht naar een mogelijke volgende stap. Zo kunnen zij je bijv. bijstaan in het doen van aangifte.
Bij een vertrouwenspersoon is je verhaal veilig, je kunt op hem of haar vertrouwen. Een vertrouwenspersonen heeft beloofd om met niemand te praten over wat aan hem of haar gemeld wordt: niet met de kerkenraad, de dominee, je ouders of wie dan ook maar. Iets delen van wat je vertelt, gebeurt alleen als jij daar zelf toestemming voor geeft.
Een vertrouwenspersoon is geen therapeut of mediator. Ook gaat een vertrouwenspersoon niet onderzoeken of je melding of vermoeden klopt. Hij of zij doet dus niet aan waarheidsvinding. Ook is een vertrouwenspersoon geen aanspreekpunt voor ‘gewone’ kerkelijke conflicten.
Ook als er geen meldingen vanuit de gemeente komen, doen vertrouwenspersonen hun werk. Zo besteden ze aandacht aan het voorkomen van misbruik in de gemeente. Zij zorgen ervoor dat de kerkenraad dit onderwerp een plaats geeft in haar beleid en in de kerkbode vragen zij regelmatig aandacht voor dit onderwerp.
Er zijn drie vertrouwenspersonen die je kunt benaderen: Johan van Eijsden, Adrie Nap en Bert Wichers.
Andrea Notenboom maakt ook deel uit van de vertrouwenscommissie. Zij houdt zich bezig met voorlichting en preventie.
Als je behoefte hebt aan een vertrouwelijk gesprek is één van de bovengenoemde vertrouwenspersonen het eerste aanspreekpunt voor jou. Je kunt zelf kiezen wie je wilt bellen of mailen.
Naast het benaderen van de vertrouwenspersonen, kun je als gemeentelid ook gebruik maken van het Meldpunt seksueel misbruik in de kerk. Via de website www.smpr.nl is hierover meer informatie te vinden.
De vertrouwenspersonen zijn op de volgende manieren te bereiken:
Mevrouw Adrie Nap (vertrouwenspersoon)
Tel: 06 37180742
Email: adrienap@hervormdwaarder.nl
De heer Bert Wichers (vertrouwenspersoon),
Tel: 06 29261224
Email: bertwichers@hervormdwaarder.nl
De heer Johan van Eijsden (vertrouwenspersoon)
Tel. 06 21382216
Email: johanvaneijsden@hervormdwaarder.nl
Mevrouw Andrea Notenboom (alleen voorlichting en preventie)
Tel: 06 46247023
Email: andreanotenboom@hervormdwaarder.nl
Bij de volgende kerkbode ontvangt u een flyer, waarin het werk van de vertrouwenscommissie verder wordt toegelicht. Hierin vindt u nogmaals de contactgegevens van de vertrouwenspersonen en de gegevens van het landelijk meldpunt. De flyers liggen ook achterin de kerk en in de Oude School.
Bron: https://hervormdwaarder.nl/vertrouwenswerk